Hijaluronska kiselina || #FormulaFriday

Hijaluronska kiselina

Bok svima!

Hyaluronic Acid

Odlučila sam početi objavljivati novu seriju postova na blogu. Budući da je jedna od mojih novogodišnjih odluka bila naučiti što više o sastojcima u proizvodima za njegu kože, odlučila sam svakog petka govoriti o jednom od tih sastojaka. Tako ću o njemu učiti i ja, zajedno s vama. Za svaki ću vam sastojak reći smatram li da je dobar ili loš za vas ili vašu kožu, na koji način funkcionira, što taj sastojak zapravo je, je li dobiven prirodno ili sintetički, što radi na koži, kako ga prepoznati i još mnogo toga!

Današnja tema je hijaluronska kiselina (označavat ću je u tekstu kraticom ‘HA’). A sad se udobno smjestite i učimo zajedno!


Što je hijaluronska kiselina?


HA se prirodno nalazi u ljudskom tijelu, a radi se o ugljikovodiku, odnosno polisaharidu. Jako je bitna za proizvodnju kolagena i elastičnost kože. Kako starimo, tako naša koža sve više gubi sposobnost za proizvodnju HA, te tako dolazi do suhe kože, obješene kože i bora. Budući da se HA prirodno nalazi u ljudskom tijelu, jako je mala vjerojatnost da će izazvati pretjeranu osjetljivost ili alergije. Osim u koži, HA se nalazi u tekućini u našim očima, kao i zglobovima.

Budući da je veličina molekula HA relativno velika u usporedbi s ostalim kiselinama, proizvođačima kozmetike nije bilo lako napraviti proizvod koji sadrži HA i doista uspije prodrijeti u kožu i ostati na njoj. No, više o tome nešto niže.


Druge oznake HA


Sodium Hyaluronate (sol dobivena od HA)

Hyaluronan

Glycoaminoglycan (nije sasvim isto kao HA)


Podrijetlo sastojka


U proizvodima za njegu kože HA nije ljudskog podrijetla. Obićno se dobiva iz pijetlove krijeste, ili je proizvode bakterije u laboratoriju.


Kako HA funkcionira?


HA ima sposobnost zadržati vodu i do 1.000 puta svoje težine. Odlična je za osobe sa suhom kožom, sklonom ekcemu, pa čak i koži nakon tretmana, poput kemijskog pilinga ili lasera. HA zadržava vodu na površini kože, kako bi pojačala hidrataciju stanica i površine kože bez začepljivanja kože. Ona može ublažiti suhoću, pomoći u zarastanju, i napraviti zaštitnu barijeru, poboljšati elastičnost, pa čak i smanjiti bore.

Osim toga, može pomoći u oštećenju slobodnim radikalima, smanjiti ožiljke, popraviti proizvodnju kolagena i održati mladenački izgled kože. HA koži daje vlagu, čvrstoću, punoću i elastičnost. Osim za kožu, može se koristiti kao filer za usne, za smanjenje bolova u zglobovima, liječenje rana i opeklina od sunca.


Kako koristiti HA?


Neka istraživanja navode kako bi proizvod trebao sadržavati barem 1% HA, kako bi se vidjeli rezultati, dok drugi govore da je čak i 0,1% dovoljno. Ono što je važno je da pokušate pronaći proizvod koji ima više veličina molekula HA. Sodium Hyaluronate (sol) lakše se upija u kožu nego HA, pa je poželjno da proizvod sadrži oba sastojka, jer svaki ima svoje prednosti. Za najbolje rezultate, potrebno je HA koristiti redovito, a mogu je koristiti svi tipovi kože.

Ukoliko živite u području s jako suhom klimom, HA može imati obrnuti učinak, jer ne može izvlačiti vlagu iz okoliša, već je može početi izvlačiti iz dubljih slojeva kože, tako da svakako pripazite na to.


Moje mišljenje


Mislim da je ovo vrlo koristan sastojak. Prirodno se nalazi u našim tijelima, pa je rizik za alergijske reakcije nizak.

Pokušajte pronaći proizvod koji sadrži različite veličine molekula HA.

Budite svjesni da učinak može biti suprotan u suhoj klimi.

Budući da može zadržati mnogo vode, odlična je za hidrataciju.

S vremenom naša koža prestaje proizvoditi HA, pa se počinje vješati i tako nastaju bore.

Zaista mislim da svatko treba isprobati proizvod s hijaluronskom kiselinom i vidjeti kako mu koža na nju reagira. Moja reagira odlično, i svakako ću nastaviti koristiti takve proizvode.


Izvori


www.huffingtonpost.com

www.popsugar.com

www.webmd.com

draxe.com

beautyeditor.ca

 

I to je to za današnji post! Sviđa li vam se ideja za ovu seriju postova, i dajte mi prijedloge za ime, ako vam se ovo ne sviđa? Koji biste sastojak voljeli vidjeti u nekom od budućih #FormulaFriday postova? Koristite li vi proizvode s hijaluronskom kiselinom?

Hvala na čitanju!

Vidimo se uskoro x

Pratite me na Bloglovin | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest