Kolagen || #FormulaFriday

kolagen

Bok svima!

kolagen

Danas vam donosim novi #FormulaFriday post, a radi se o kolagenu. Mislim da se njega danas totalno iskorištava i pretjeruje s njim, pa čak imamo i kolagen Jana vodu (koju još nisam isprobala). Iako kolagen nije toliko čest sastojak kozmetike, ipak bih voljela pričati o njemu, pa hajmo vidjeti o čemu se radi!


Što je kolagen?


To je kompleksni protein, koji sadrži čak 19 različitih amino kiselina, i esencijalnih i neesencijalnih (koje su i dalje vrlo esencijalne, nemojte dopustiti da vas ime zavara!).

To je jedan od najobilnijih proteina u našem tijelu, a posebice kolagen tip 1. Ima ga u mišićima, kostima, koži, krvnim žilama, probavnom sustavu i tetivama. On pomaže pri elastičnosti i snazi naše kože, kao i pri zamjeni mrtvih stanica kože. Kad se radi o zglobovima i tetivama, najjednostavnije rečeno, kolagen je ljepilo koje drži tijelo da se ne raspadne. Čak i sama riječ dolazi iz grčkog, znači ljepilo, a nekad su kolagen i koristili u proizvodnji ljepila.

Kako starimo, naše tijelo prirodno gubi sposobnost za proizvodnju kolagena. Znakovi starenja, poput bora, obješene kože, ali i bolova u zglobovima, znakovi su oslabljene ili uništene hrskavice, odnosno nedostatka kolagena.

Postoji barem 16 različitih tipova kolagena u ljudskom tijelu, no velika većina pripada tipovima 1, 2 i 3.

Tip 1 vrlo je bitan za zarastanje rana, elastičnost kože, i držanje tkiva, kako ne bi popucalo.

Nedostatak kolagena tip 3 povezano je s povećanim rizikom od pucanja krvnih žila, pa i ranom smrću.

Tip 5 povezan je sa zdravljem kose, kao i za placentu (posteljicu) tijekom trudnoće.


Goveđi kolagen


Goveđi kolagen prirodni je kolagen tip 1 i 3 u hrskavici, kostima i koži krava.

Sadrži prolin i glicin, amino kiseline izuzetno važne za normalno funkcioniranje ljudskog tijela.

Prolin i glicin važni su i za proizvodnju kreatina, izgradnju mišićne mase, ali i pospješuju proizvodnju kolagena u tijelu.


Drugi nazivi


Pazite! Želatina i kolagen nisu isto. Želatina se dobiva iz kolagena, no kemijski sastav nije isti.


Kako ga konzumirati više?


Jedite pravi temeljac od kosti (bilo pileći ili goveđi).

Koristite temeljac u raznim receptima.

Možete uzimati i dodatke prehrani od kolagena, primjerice prah.

Konačno, pravilna prehrana pomaže i kod apsorpcije kolagena kojeg konzumirate.


Što on radi?


Žene koje su dnevno koristile 2.5–5 grama hidroliziranog kolagena 8 tjedana, primijetile su značajno poboljšanje elastičnosti kože, hidrataciji, pomogao je kod gubitka vlage kroz nekoliko slojeva kože, i kod grube kože, gotovo bez nuspojava. To čini kolagen jednim od najboljih prirodnih sastojaka kozmetike.

Isto tako, smanjuje celulit i strije. Budući da bez kolagena koža postaje tanja, celulit postaje vidljiviji.

Osim toga, on još:

  • Smanjuje bol u zglobovima i degeneracija
  • Pomaže u liječenju propusnog crijeva
  • Poboljšava metabolizam, mišićnu masu i energiju
  • Ojačava nokte, kosu i zube
  • Poboljšava zdravlje jetre
  • Štiti kardiovaskularno zdravlje

Kako ga koristiti?


Dok konzumirate kolagen, bitno je istovremeno uzimati i vitamin C, kako biste osigurali da tijelo može razgraditi kolagen u iskoristivi protein. Osim vitamina C, bitno je uzimati i dovoljno mangana, bakra, prolina i hranu bogatu antocijaninima (kao borovnice, višnje i kupine).

Određena hrana (pogotovo ona bogata amino kiselinama) pomaže u proizvodnji i povećanju količine kolagena u tijelu.

Možete ga koristiti i u obliku praha (umjesto proteina u prahu) u smoothie-ima, čak i u kuhanju.

Glavni prirodni izvori kolagena su namirnice bogate proteinima: govedina (tip 1 i 3), piletina (tip 2), riba (tip 1, riblji kolagen vrlo se lako apsorbira) i membrana jaja i žutanjci (tip 1, ali i tip 3, 4 i 10, a sadrži i hijaluronsku kiselinu).

Kolagen iz jaja nije lako dobiti, pa ga je najbolje uzimati kao dodatak prehrani.


Njega kože


Vjerojatno ste vidjeli brojne proizvode za njegu kože koji tvrde kako revitaliziraju kožu uz pomoć kolagena, no u većini slučajeva, njegove su molekule prevelike da bi ih koža mogla upiti. Ipak, ako ga jedete, poboljšat će, ne samo vašu kožu, već cijelo tijelo i vaše zdravlje.

Proizvodnja kolagena može se stimulirati i laserskom terapijom i korištenjem tretinoina (vrsta retinola, jedna vrsta vitamina A). Svakako ću više pisati o retinolu u budućnosti!

Ne želim reći da je totalno nemoguće da se kolagen upije u kožu, jer nisam stručnjak. Pronašla sam jako puno podataka, koji govore različite stvari. Ipak, znam da konzumiranjem hrane koja ga sadrži možete samo pomoći svojoj koži i svom zdravlju. Ako jako volite proizvod koji ga sadrži, ili znate više o kolagenu kao sastojku kozmetike, recite mi svoje mišljenje u komentarima. Svi smo ovdje da nešto naučimo 🙂


Moje mišljenje


Nedostatak vitamina C može uzrokovati abnormalnosti u razini kolagena u rijelu. Iako je vrlo važan za našu kožu i njen mladenački izgled, postoje brojne bolesti povezane s nedostatkom kolagena. Zato se pobrinite da ga unosite dovoljno, i, ukoliko je moguće, što više onog dobivenog prirodnim putem.

Moj ‘food of choice’ je svakako goveđa juha, gdje se goveđe kosti kuhaju nekoliko sati, dok ne postanu totalno šuplje i sva koštana srž je otopljena. Ne mogu vam niti opisati kako je takva juha fina! Zato trk u mesnicu po goveđe kosti za nedjeljnu juhu!

Budući da sam još dosta mlada, nisam primijetila da se elastičnost moje kože smanjuje, no često jedem juhe od kostiju, pa se nadam da će to pomoći 😀


Izvori


draxe.com

Medical News Today

Wellnessmama.com

beautyeditor.ca

 

I to je to za današnji post! Koji biste sastojak voljeli vidjeti u nekom od budućih postova? Koristite li kolagen u kozmetici? Mislite li da djeluje?

Pogledajte dosadašnje #FormulaFriday postove!

Hvala na čitanju!

Vidimo se uskoro x

Pratite me na Bloglovin | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest