Parabeni || #FormulaFriday

Parabens

Bok svima!

Parabeni

Znam da prošloga tjedna nije bilo #FormulaFriday posta, no danas sam ovdje da se iskupim. Ovotjedni post je o jednom ‘lošem’ sastojku. Do sada smo govorili o dobrim, poželjnim sastojcima, a sada ćemo vidjeti što su parabeni!


Što su parabeni?


Oni su grupa sličnih spojeva koji se često koriste kao konzervansi u kozmetičkim proizvodima. Koriste se u kozmetici kako bi spriječili razvoj štetnih bakterija i plijesni, kako bi zaštitili i proizvod i potrošača.

U proizvodu ćete često pronaći više od jednog parabena, a često se koriste i u kombinaciji s drugim konzervansima kako bi zaštita protiv raznih mikroorganizama bila još bolja.

Često se nalaze u proizvodima kao u šamponima, maskarama, tekućim puderima i losionima za tijelo.


Druge oznake


U kozmetici ćete od parabena najčešće pronaći methylparaben, propylparaben, butylparaben i ethylparaben, no tu su i isobutylparaben, isopropylparaben, kao i ostali sastojci koji završavaju na –paraben.


Što parabeni rade?


Parabene možete pronaći u proizvodima koji sadrže velike količine vode, poput šampona, regeneratora, losiona, gelova za čišćenje i tuširanje, s obzirom da sprečavaju razvoj mikroba.

Svaki proizvod koji sadrži vodu podložan je kvarenju zbog gljivica ili bakterija, što može prouzročiti plijesan, promjene u boji proizvoda, loš miris ili odvajanje sastojaka proizvoda.

Parabeni se ne otapaju u vodi, a mogu prodrijeti u kožu. To znači da konstantno nanošenje proizvoda koji sadrži parabene ili više njih, može značiti da ste gotovo konstantno izloženi njihovom djelovanju.


Jesu li štetni?


Kao što smo već naučili, parabeni mogu prodrijeti u kožu, što zapravo znači da im je omogućen ulazak u organizam.

Ipak, parabeni se koriste već gotovo 100 godina kao konzervansi u hrani, lijekovima i kozmetici. Dobivaju se od para-hidroksibenzojeve kiseline (PHBA) koja se prirodno nalazi u više vrsta voća i povrća, poput krastavaca, višanja, mrkvi, borovnica i lika. PHBA se prirodno formira i u našem tijelu prilikom razgradnje nekih amino kiselina. Parabeni koji se koriste u kozmetici  identični su onima pronađenima u prirodi, te ih naše tijelo pretvara u PHBA i izbacuje.

Iako neka istraživanja govore da parabeni uopće nisu štetni, pronađena je povezanost između parabena i endokrinih poremećaja, raka, poremećaja u razvoju i reproduktivnih poremećaja.

Uzrokuju li parabeni rak dojke? To još uvijek nije potvrđeno, no neki znanstvenici smatraju da imamo razloga za brigu. Parabeni sadrže estrogen, koji je povezan s rakom dojke. Ipak, činjenica da su parabeni pronađeni u tumorima nije dokaz da su upravo oni uzrok.


Alternative parabenima


Zapravo je jako zahtjevno formulirati proizvode bez parabena.

Prije nekoliko desetljeća, upravo su parabeni ti koji su zamijenili formaldehid, koji je bio mnogo štetniji.

Neki prirodni sastojci koji mogu zamijeniti parabene su origano, majčina dušica, ružmarin, ekstrakt sjemena grejpa ili ulje lavande.

Još jedan način za izbjegavanje parabena je korištenje proizvoda na bazi ulja koji ne sadrže vodu (koja zahtijeva konzervanse).

Organske kiseline ubijaju mikrobe, no ograničene su, jer ubijaju samo gljivice, ne i bakterije.

Natrijev benzoat još je jedna alternativa, no obratite pažnju da s malim koncentracijama vitamina C formira benzen, vrlo kancerogen sastojak. Osim toga, ni on nije učinkovit protiv bakterija, samo gljivica i kvasaca.

Mnoga eterična ulja, poput klinčića, timijana i čajevca, imaju odlična svojstva protiv mikroba. S lakoćom ubijaju bakterije i gljivice, no funkcioniraju samo u određenim formulama, i u visokim koncentracijama koje mogu uzrokovati iritacije.

Bez konzervansa? Ukoliko ste spremni proizvode čuvati u frižideru i baciti ih nakon 2 tjedna do maksimalno jednog mjeseca, ovo je zapravo najbolja metoda. No, tako će se vrlo lako dogoditi da bacite više od pola neiskorištenog proizvoda. Ako ga, pak, odlučite ne baciti, riskirate osipe, infekcije, pa i gore.

Uglavnom, ne postoji jedna prava alternativa za parabene. Uglavnom zamjena mora biti kombinacija nekoliko sastojaka, no budite oprezni oko toga koji sastojci smiju biti zajedno, a koji ne.


Moje mišljenje


Iskreno, nisam još u potpunosti sigurna što mislim o parabenima. Dok sam istraživala ovu temu, pronašla sam puno različitih informacija. Definitivno ne želim puno parabena u svojoj kozmetici, no čini se da ih je gotovo nemoguće u potpunosti izbjeći.

Iako volim prirodnu kozmetiku, tako bacam gotovo cijele proizvode. Budući da su na tim proizvodima datumi isteka roka trajanja izuzetno bitni, bitno ih je na vrijeme baciti, pa je po meni to čisto bacanje novca.

Sretna sam da kozmetička industrija pokušava pronaći alternative, i nadam se da će je uskoro pronaći. No, ako ne mogu pronaći proizvod bez parabena, ili je proizvod bez para bena puno skuplji, za sad ću se držati onih koji ih sadrže.


Izvori


fda.gov

besthealthmag.ca

safecosmetics.org

cosmeticsinfo.org

realsimple.com

beautifulwithbrains.com

 

I to je to za današnji post! Izbjegavate li vi parabene? Koji sastojak želite vidjeti slijedećeg tjedna?

 

Pogledajte dosadašnje #FormulaFriday postove!

Hvala na čitanju!

Vidimo se uskoro x

Pratite me na Bloglovin | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest