Vitamin C (askorbinska kiselina) || #FormulaFriday

Vitamin C

Bok svima

Vitamin C

Eto, krenula su mi predavanja, i naravno da mi se sve na blogu poremetilo, uključujući post u ponedjeljak/utorak, kako sam (neformalno) odlučila objavljivati. Faks očito nije za mene 😀 Šalim se! Ipak, još uvijek se ‘ufuravam’ u novi raspored, tako da ću morati i sebe i blog nekako prilagoditi. Bilo kako bilo…

Danas vam donosim novi #FormulaFriday, iako nije Friday 😀 Današnja je tema vitamin C. I ne, ne konzumacija vitamina C, nego dodavanje istog u rutinu njege kože.


Što je vitamin C?


Vitamin C, ili askorbinska kiselina, ima jedinstveni status- stučnjaci diljem svijeta smatraju ga zvijezdom borbe protiv znakova starenja. Ima brojne oblike, a svi imaju snažne antioksidanse i pomažu u borbi protiv znakova starenja, i to i prije i nakon njihovog pojavljivanja.

Vitamin C je jedan od najistraživanijih i najdjelotvornijih vitamina koje možete nanositi lokalno. Ipak, budite oprezni, budući da je većina oblika vitamina C osjetljiva, i mogu postati nestabilni kad su izloženi zraku i svjetlu.

On je sastavni dio naše kože, a u velikoj koncentraciji nalazi se i u dermisu i u epidermisu.

Ipak, starenje uzrokuje smanjenje koncentracije vitamina C u oba sloja kože. Pretjerano izlaganje UV zračenju i zagađivačima (cigaretni dim i ozon) također mogu smanjiti koncentraciju vitamina C, posebno u epidermisu.

Oralna konzumacija vitamina C učinkovito povećava količinu vitamina C u koži, no kad plazma postane zasićena vitaminom C, koncentracija više ne raste.


Druge oznake


Magnesium ascorbyl phosphate, L-ascorbic acid, tetrahexyldecyl ascorbate, ascorbyl palmitate, ascorbyl glucosamine, i ascorbyl tetraisopalmitate.

Nisu ovo sve iste forme vitamina C, niti su jednako dobri za vašu kožu. Neki su čak potpuno beskorisni. Ukoliko želite da u nekom od budućih postova govorim o raznim oblivima vitamina C, recite mi u komentarima ili na nekoj od mojih društvenih mreža (linkovi dolje).


Kako djeluje?


Vitamin C pomaže u stvaranju mlađe, čvršće kože, dok neujednačen ton kože i različite nesavršenosti na koži nestaju. Askorbinska kiselina pomaže površini kože u obrani od vanjskih stresora, smanjujući posljedice izloženosti tim elementima. Kad ga kombiniramo s drugim antioksidansima, postaje izuzetno snažan. Zapamtite (!) jedan sastojak, bez obzira kako dobar, nikad nije dovoljan za najbolju njegu kože.

Uz njegova antioksidantivna svojstva, on regulira i sintezu kolagena, o kojem sam pričala u prošlotjednom postu.

Osim toga, pomaže pri zarastanju rana i kod suhe kože. Zagađivači, poput ozona, mogu smanjiti količinu vitamina C u koži i tako dovesti do oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Lokalno nanošenje vitamina C može biti korisno za smanjenje upala uzrokovanih aknama.

Vitamin C može i posvjetljivati kožu, tako da smanjuje proizvodnju melanina i njegovu oksidaciju.


Oblici vitamina C


Askorbinska kiselina svakako je odličan oblik vitamina C, no tu su i sodium ascorbyl phosphate, ascorbyl palmitate, retinyl ascorbate, tetrahexyldecyl ascorbate, magnesium ascorbyl phosphate, i ascorbyl glucoside. Kao što vidite svi imaju neki oblik riječi askorbinska (kiselina).

3-O etil askorbinska kiselina još je jedan, relativno nov, oblik vitamina C, no još uvijek nije sasvim istražen.

Zapamtite da svi antioksidansi, uključujući čisti vitamin C, kao i njegove stabilnije varijacije, i dalje ostaju osjetljivi, i raspadaju se ako su izloženi zraku ili svjetlu. To znači da, ako želite najbolje moguće rezultate od svojih, antioksidantima obogaćenih proizvoda za kožu, kupujte one koji su u neprozirnim boćicama, koje ne propuštaju zrak, ili u boćicama s pumpom, kako bi sastojci ostali stabilni kad proizvod počnete koristiti.

Kupnja proizvoda s vitaminom C u posudi (gdje proizvod uzimate prstima) nije dobra kupnja! Askorbinska kiselina mora biti zapakirana kako bi bila zaštićena od zraka i svjetla čak i tijekom korištenja, ili će njen učinak polako nestajati, sve dok ne postane sasvim beskorisna. To možete prepoznati po diskoloraciji, odnosno proizvod će postati bakrene, ili smećkaste boje.


Kako ga koristiti?


Iako su proizvodi s velikom koncentracijom vitamina C odlični, oni s manjom isto imaju odlične rezultate. Jače koncentracije pomažu kod određenih problema, dok niže, koje nalazimo u kremama, tonerima i serumima, pomažu obnoviti kožu i jako dobro se slažu s ostalim korisnim sastojcima.

Istraživanja su pokazala da samo 0,6% vitamina C koristi kao antioksidans i kod znakova starenja kože. Tako da, ovisno o vašim potrebama, proizvodi s manjim koncentracijama mogu vam biti dovoljni za ujednačavanje, posvjetljavanje i obnavljanje kože.

Ako askorbinsku kiselinu koristite bez drugih antioksidansa, koncentracije od 15% do 20% (pa i više), mogu pomoći pri ujednačavanju tena. Ipak, maksimalna apsorpcija u jednom istraživanju dostignuta je s otopinom 20% vitamina C, dok su više koncentracije pokazale slabiju apsorpciju.

Kao što sam već spomenula, proizvodnja kolagena još je jedna funkcija vitamina C.

Stratum corneum (najviši vanjski sloj epiderme, koji sadrži keratinizirane stanice, odnosno mrtve stanice) glavna je prepreka u učinkovitoj apsorpciji vitamina C. Uklanjanje tog sloja kože laserom, kemijskim ili mehaničkim metodama poboljšava njegovu apsorpciju.

Osim toga, apsorpcija jako ovisi i o pH vrijednosti. Proizvodi s pH ispod 4,0 pomažu u transportu askorbinske kiseline.


Moje mišljenje


Vitamin C smatram odličnim sastojkom. Ipak, potrudite se saznati koji se njegov oblik nalazi u vašoj kozmetici. Ponavljam, ukoliko želite znati više o različitim oblicima vitamina C, javite mi u komentarima.

Pazite da koncentracija vitamina C ne prelazi 20%, kako biste bili sigurni da će se maksimalno apsorbirati. Ovaj sastojak jako pomaže u oštećenjima uzrokovanim slobodnim radikalima, kao i kod znakova starenja, a kožu može učiniti sjajnijom i zdravijom.

Sve u svemu, radi se o odličnom sastojku, te ga svakako pokušajte uvrstiti u svoju rutinu njege kože. Postoji mnogo proizvoda s vitaminom C na tržištu, ali možete ih raditi i sami kod kuće. Ako radite sami svoj serum, molim vas podijelite recept sa mnom 🙂


Izvori


Paulaschoice.com

Paulaschoice.com dictionary

Allure.com Proizvodi koji sadrže vitamin C

lpi.oregonstate.edu

healthambition.com ako vas zanima još više o prednostima uzimanja vitamina C

BalanceMeBeautiful.com ako vas zanima koje su kreme s vitaminom C najbolje za vašu kožu

 

I to je to za današnji post! O kojem sastojku želite slušati slijedeći tjedan? Koristite li vitamin C u svojim proizvodima za njegu kože? Koje proizvode koristite?

Pogledajte dosadašnje #FormulaFriday postove!

Hvala na čitanju!

Vidimo se uskoro x

Pratite me na Bloglovin | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest