Mirisi u kozmetici || #FormulaFriday

Fragrance

Bok svima!

mirisi u kozmetici

Današnji post je još jedan #FormulaFriday! Čini se da su u posljednje vrijeme svi opsjednuti s mirisima u kozmetici, pa pogledajmo ima li razloga za zabrinutost?


Što su mirisi u kozmetici?


Mirisi (fragrance) zapravo su dosta kompleksna mješavina sastojaka. Mogu biti prirodni ili sintetički, a dodaju se većini današnjih beauty proizvoda, kako bi oni lijepo mirisali. Mogu zamaskirati miris nekog od sastojaka, ili jednostavno poboljšati iskustvo korištenja proizvoda.

Ja sam, priznajem, jedna od onih koji vole da stvari lijepo mirišu. Ipak, kad se radi o proizvodima za lice, više volim suptilnije mirise, dok oni jači kod mene mogu izazvati mučninu.

Mirisi se mogu dobiti od petroleju ili prirodnih sirovih materijala.


Drugi nazivi


Ovo je obično najkraći dio mojih #FormulaFriday postova, no danasće se to promijeniti. Prvo mi dopustite da vam nabrojim ostale nazive za mirise među sastojcima. Osim ‘fragrance’, možete vidjeti:

  • Aroma
  • Parfum
  • Perfume
  • Essential oil blend
  • Flavor
  • Perfumery

Jedan od problema ovdje je… zapravo ne znate sastojke samog mirisa, koji mogu biti ili jako štetni, ili totalno bezazleni. No, kozmetičke kompanije rijetko nabrajaju listu sastojaka za mirise.

Drugi problem javlja se… ukoliko želite proizvod bez mirisa. Molim vas ovaj dio pažljivo pročitajte.

Nedavno je naša blogerica Babushka pisala o hrvatskom prirodnom brendu kozmetike. Taj brend na pakiranju jasno navodi da je proizvod ‘parfum-free’, ona je u žurbi, ne provjerava listu sastojaka, ali ima cool novi proizvod.

E, pa, kad stiže kući kasnije tog dana i zapravo pogleda sastojke, vidi da je jasno napisano da je jedan od sastojaka ‘fragrance’. Da, parfum i fragrance su ista stvar, sinonimi. Da, ovo je super marketinški trik, ako želite igrati na taj način, ali to nikako nije fer prema potrošačima. Ne, lista sastojaka ne navodi parfum, ali ne možete reći ‘parfum-free’, jer su parfum i fragrance DOSLOVNO ista stvar! Naučimo svi iz njenog iskustva i naučimo čitati sastojke!


Što mirisi rade?


Mirisi su, očito, u proizvodima kako bi zamaskirali ili prikrili, ili kako god to želite nazvati, neke mirise u proizvodu. Neki sastojci mogu imati neugodan miris, pa cijeli proizvod zapravo spašavate mirisima.


Jesu li mirisi štetni?


Neki znanstvenici povezali su ih s brojnim bolestima i stanjima, uključujući rak, problemi u reproduktivnom zdravlju, alergije i osjetljivost.

Mnogi sastojci u mirisima imaju nadražujuća svojstva i mogu potaknuti alergije, simptome astme, migrene, dermatitis, probleme s respiratornim sustavom i imaju potencijalni učinak na reproduktivni sustav. Ipak, svatko može osjetiti iritirajuće djelovanje na koži, kao i curenje nosa i suzne oči.

Osim za ljude, mirisi mogu biti vrlo štetni i za okoliš.


Moje mišljenje


Iako volim da moji proizvodi imaju lijep miris, i nisam baš veliki fan mirisa prirodne kozmetike, ipak izbjegavam teške i jake mirise u kozmetici. Parfemi su nešto što ću uvijek nositi i voljeti, no svakako ih mogu smanjiti u preparativi i dekorativi.

Mislim da sad neću početi tražiti samo fragrance (ili parfum, da, i dalje je to ista stvar)-free proizvode, ali svakako ću biti pažljivija što se tiče liste sastojaka na proizvodima.


Izvori


Prije no što nabrojim svoje izvore, moram vam reći… ne vjerujte svemu što pronađete o sastojcima na internetu. Pronašla sam neke sasvim očito pristrane stranice koje tvrde da praktički nitko nikad nije imao alergijsku reakciju na mirise, što očito nije istina, a te stranice ovdje ne želim navoditi.

safecosmetics.org

cosmeticsinfo.org

davidsuzuki.org

fda.gov

ewg.org

 

I to je to za današnji post! Koji biste sastojak željeli vidjeti u nadolazećim postovima? Izbjegavate li vi mirise u kozmetici, ili uživate u njima?

Pogledajte dosadašnje #FormulaFriday postove!

Hvala na čitanju!

Vidimo se uskoro x

Pratite me na Bloglovin | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest