DIY maska za kosu

home-made hair mask

Bok svima!

Read this post in English!

home-made hair mask

Kao što znate, nedavno sam na blogu imala giveaway i mnogo cura reklo mi je da žele više čitati o njezi kose. Pa, moja kosa nikad nije bila gora, pa možda nisam najbolja za tu temu. No, znam da barem jednu stvar radim dobro i upravo to ću podijeliti s vama. Reći ću vam kako da sami napravite masku, koje su dobrobiti i što još možete dodati miksu. Pa krenimo s postom!

Ovo će biti recept za masku gotovo isključivo s uljima.

home-made hair mask

Baza moje mješavine uvijek je kokosovo ulje.


Kokosovo ulje


coconut oil

  • Kokosovo ulje stimulira rast kose prodirući duboko u korijen
  • Kokosovo ulje pomaže u održavanju zdravlja tjemena, boreći se protiv ugriza insekata, uši i prhuti
  • Kokosovo ulje hidratizira suhu kosu
  • Kokosovo ulje kosi daje volumen, sjaj i mekoću
  • Kokosovo ulje sprečava pucanje kose i ispucale vrhove te tako pomaže u rastu kose
  • Kokosovo ulje usporava gubitak kose

Izvor

Kao bazu za jednu upotrebu koristim otprilike dvije žličice kokosovog ulja. Zdjelu stavljam u toplu (ne kipuću) vodu kako bi ulje postalo tekuće, a kako istovremeno ne bi izgubilo svoja dobra svojstva, a nakon toga dodajem ostale sastojke.

Kokosovo ulje trebalo bi biti ekstra djevičansko, no još važnije, mora biti hladno prešano. Ja sam svoje kupila u DM-u.


Ulje oraha


walnut oil

Ako imate tamniju kosu, orahovo ulje jako pomaže u sjaju vaše kose. Regenerira kosu i tjeme, štiti kosu od pucanja, jača korijen kose te daje sjaj i volumen kosi.

Ja imam orahovo ulje od Olivala, koje je obogaćeno i vitaminima A i E. Kokosovom ulju dodajem otprilike 3 pumpice ovog ulja.


Čičkovo ulje


burdock oil

Čičkovo ulje odlično je za suhu kosu koja je sklona opadanju. Učinkovito se bori protiv gubitka kose, kao i suhe peruti.

I ovo ulje imam od Olivala, također je obogaćeno vitaminima A i E, i također koristim 3 pumpice.


Ricinusovo ulje


castor oil

Ricinusovo ulje jedno je od najpoznatijih sredstava za rast kose. Budući da moja kosa u posljednje vrijeme opada kao luda, koristim ovo ulje kako bi moja kosa ponovno narasla. Osim toga, ovo ulje sprečava upale tjemena i pomaže pri hidrataciji kose.

Ja sam svoje kupila u ljekarni za 20-ak kn (iskreno, ne sjećam se cijene više). U mješavinu dodajem oko jedne jušne žlice. I ispričavam se što je bočica tako neuredna, malo mi je iscurilo 😀


Jojobino ulje


jojoba oil

Jojobino ulje odlično je i za kosu i za kožu. Što se tiče kose, pomaže pri ‘frizzy’ kosi (ne samo kovrčavoj, nego i ‘raščupanoj), njeguje, regenerira kosu, bori se protiv peruti i pomaže osjetljivom tjemenu.

Ja jojobino ulje imam od Yves Rochera, a obogaćeno je i babassu uljem i uljem makadamije. Ovaj proizvod regenerira kosu i dovoljno ga je ostaviti 10 minuta prije pranja. Ja u svoju mješavinu dodajem otprilike pola žličice – 3/4 žličice.


Tinktura koprive


nettle tincture

Osim ulja, jedini ‘ne-uljni’ proizvod u mojoj mješavini je tinktura koprive. Kopriva je općenito odlična za vašu kosu, a posebice za opadanje kose. Ja tinkturu obično pijem, i to po 15 kapi 3 puta dnevno (odnosno kad se sjetim :D), no možete je nanijeti i na tjeme.

Svojoj mješavini dodajem oko 10 kapi. Ja svoju tinkturu radim sama, pa ako vas zanima taj recept, slobodno mi javite. Isto tako, napravila sam je dosta, pa ću možda višak pokušati prodati, a dio ću podijeliti.


Ovu mješavinu ulja na kosi koristim prije pranja. Nanosim je na tjeme, ali i na cijelu dužinu kose. Na kosi je ostavljam što je duže moguće, no trudim se da to bude barem na 2 sata.


Ostala ulja koja možete koristiti


Naravno, ulja koja ja imam i dodajem toj mješavini nisu jedina koja možete koristiti. Prvo je ulje makadamije koje je odlično za hidrataciju i regeneraciju kose.

Lavandino ulje pomaže pri svrbežu tjemena.

Bademovo ulje promaže s volumenom kose i jača kosu.

Maslinovo ulje pomaže pri hidrataciji jako suhe kose.

Ulje gospine trave pomaže pri osjetljivom i nadraženom tjemenu.

 

I to je to za današnji post! Koristite li vi ulja na kosi? Koja ulja koristite? Hoćete li isprobati ovaj recept?

Hvala na čitanju!

Vidimo se uskoro x

Pratite me na Bloglovin | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest