Glikolna kiselina || #FormulaFriday

glikolna kiselina

Bok svima!

Read this post in English!

glikolna kiselina

Sjećate li se #FormulaFriday postova? To je bila serija postova o kozmetičkim sastojcima, u kojima sam proučavala sastojak i rekla vam sve što sam o njemu naučila. Je li on dobar ili loš za kožu? Što točno radi? Danas vam opet donosim #FormulaFriday, a pišem vam o glikolnoj kiselini. Radi se o sastojku koji je u posljednje vrijeme jako popularan u kozmetičkoj industiji. Zašto? Doznajte u ostatku posta!


Što je glikolna kiselina?


Glikolna kiselina je jedna od alfa hidroksi kiselina, koje su poznate i pod kraticom AHA. Osim glikolne kiseline, u AHA spadaju mliječna, vinska, malična i citrična kiselina.

glikolna kiselina sastav

U sirovom stanju, glikolna kiselina je prah od bezbojnih kristala, bez mirisa. Obično se dobiva od šećerne trske, ananasa ili šećerne repe.


Što glikolna kiselina radi?


Proizvodi koji sadrže glikolnu kiselinu obično su kemijski pilinzi. Dakle, njena glavna funkcija je eksfolijacija.

Naša se koža stalno mijenja, stalno se obnavlja, pa na površini kože imamo mrtve stanice kože. Te mrtve stanice kože zatvaraju pore, što s vremenom može dovesti do akni. Isto tako, koža na kojoj nije napravljen pilin obično je bez svježine i ima teksturu.

U pomoć dolazi glikolna kiselina, koja miče gornji sloj mrtvih stanica kože, i to na mikroskopskoj razini. Ona ‘odljepljuje’ mrtve stanice kože koje su na površini kože tako što otapa sebum i ostale nečistoće koje ih vežu i drže zajedno. Tako koža ponovno dobiva svježinu i postaje mekana. Osim toga, glikolna kiselina može pomoći i s pigmentom, a posebice pigmentom koji uzrokuju ožiljci od akni, staračke pjege ili oštećenja uzrokovana suncem.

Dokazano je i da glikolna kiselina stimulira proizvodnju kolagena (o kojem sam već pisala u #FormulaFriday seriji postova), koja se drastično smanjuje već oko 25. godine. Upravo je smanjena proizvodnja kolagena u koži jedan od glavnih razloga zašto nastaju bore.

Osim ovih dobrobiti glikolne kiseline, koje su primjenjive na većinu tipova kože, ona može pomoći i s nekim ozbiljnijim stanjima i bolestima kože poput psorijaze, melazme i keratosis pilaris, odnosno pileće kože. Ipak, prije početka korištenja glikolne kiseline za ozbiljna stanja kože, konzultirajte se s liječnikom ili dermatologom.

Ona je odlična i za hidrataciju. I to ne samo zato što koža koja je očišćena od mrtvih stanica (eksfolirana? Je li to riječ?), već i zato što glikolna kiselina može prenijeti molekule vode iz zraka u kožu. Zato je ona odličan sastojak za hidratantne kreme, ako je u malenim postotcima.


Kako funkcionira?


Glikolna kiselina reagira s gornjim slojem kože, otapa sebum i druge supstance koje vežu mrtve stanice kože. Zbog malene molekule, vrlo lako se apsorbira.


Stvari koje treba uzeti u obzir


Preporuča se da se glikolna kiselina u rutinu uvodi u vrlo malim postotcima, kako bi se koža navikla na nju. Ako je koncentracija kiseline prevelika, može uzrokovati crvenilo, ljuštenje kože i pretjeranu osjetljivost.

Zbog nje je koža osjetljivija na sunce, pa je jako važno redovito nanositi SPF. Sunce može uzrokovati dodatnu štetu, jer je koža direktno izložena, odnosno ne postoji sloj mrtve kože kao štit.

Ukoliko niste jako dobro upoznati s kiselinama i njihovom primjenom, nemojte koristiti koncentracije veće od 10%, no sami možete koristiti koncentracije i do 30%. Za veće postotke najbolje je otići na tretmane kod profesionalaca, no ne češće od svakih 6 mjeseci.

Osim toga, i pH proizvoda je važan. Za kućnu primjenu sve između pH 2 i 3 je učinkovito, jer je malo kiselije od kože (koja je oko pH 5,5), ali još jače kiseline su ipak najučinkovitije.


Kombiniranje glikolne kiseline s drugim sastojcima


Retinoli i retinoidi

Osim ako imate jako masnu kožu, nije preporučljivo koristiti retinole ili retinoide na iste dane kad i glikolnu kiselinu. Ta kombinacija može previše isušiti kožu, ili čak izazvati crvenilo i iritacije.

Proizvodi za posvjetljivanje kože

Takvi proizvodi mogu pojačati tamna područja na hiperpigmentiranoj koži, jer izazivaju osjetljivost na svjetlost. To može nadražiti ili iritirati kožu.

Vitamin C

Budući da su i vitamin C (o kojem sam već pisala) i glikolna kiselina kiseli (no shit, Sherlock), ova kombinacija može biti preagresivna i iritirati kožu.

Benzoil peroksid

Ovo je sastojak koji pomaže s aknama, baš kao i glikolna kiselina. No, i ova kombinacija može biti preagresivna i tako izazvati crvenilo i perutanje kože.


Kako je koristiti?


Gotovo svaki tip kože može koristiti glikolnu kiselinu, osim izuzetno osjetljivih, ili ako imate rozaceu.

Najbolje je početi tako da je u režim (rutinu) njege kože uvedete samo nekoliko puta tjedno. Tako ćete, ukoliko izazove blage iritacije, imati vremena oporaviti kožu prije sljedećeg nanošenja. Blage iritacije i peckanje su moguće, no ukoliko se pojavi jako crvenilo, prestanite s korištenjem.

Kad se koža privikne na ovu kiselinu, možete je koristiti i češće, a nakon nekoliko tjedana vjerojatno ćete je moći koristiti svake noći.

Ipak, ako ste vani na suncu, i to duže vrijeme (svaki dan ili jako često), možda je najbolje preskočiti glikolnu kiselinu. No, u svakom slučaju uvijek nosite SPF (s glikolnom kiselinom ili bez nje).

Nemojte sami raditi proizvode s glikolnom kiselinom, pogotovo ako niste 100% sigurni u to što radite. Tako možete napraviti puno više štete nego koristi. Držite se kupovnih proizvoda!

Budući da glikolna kiselina stimulira proizvodnju kolagena u koži, ja je najviše volim koristiti navečer, kad se koža aktivno regenerira. Još jedan razlog zašto je ovu kiselinu bolje koristiti navečer je da imate neki vremenski odmak između nanošenja i izlaganja suncu. No, možete je koristiti i ujutro i navečer, tako da sami odlučite što vam bolje odgovara.


Moje mišljenje


Glikolnu sam kiselinu počela koristiti prije nekoliko godina, a moj prvi proizvod bio je The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution. Ovaj proizvod sadrži glikolnu kiselinu (ona je glavna AHA kiselina u sastavu), no sadrži i druge AHA kiseline. Ovaj je proizvod pomogao pročistiti moju kožu, ali ona nikad nije bila problematična, da bih vidjela dramatične rezultate. Pogotovo jer se ovaj proizvod zbog visoke koncentracije ne smije koristiti previše često, pa sam često i zaboravljala na njega.

Mislim da je ovaj proizvod puno korisniji ako imate masnu kožu sklonu aknama. Pomoći će raščistiti pore, a pomoći će i s aknama. Moja je koža normalna do mješovita, često dehidrirana.

Kad sam počela vidjeti rezultate glikolne kiseline? Sredinom listopada 2018., kad sam kupila svoj prvi Pixi proizvod. Koristim Pixi Glow Tonic, koji je tonik za kemijski piling s 5% glikolne kiseline.

U 3 mjeseca korištenja Glow Tonica, vidjela sam puno pozitivnih promjena. Moja je koža mekana, glatka, i više nije siva i beživotna. Više nemam teksture na koži (prije mi se znala perutati i imala sam sitne prištiće), a u zadnje vrijeme zaista dobivam komplimente na račun svoje kože. Stvarno sam zadovoljna rezultatima.

Ne koristim ga baš svaki dan, no sigurno 3 puta tjedno, a najčešće 5-6 puta tjedno.

U ta tri mjeseca koliko koristim ovaj proizvod, potrošila sam malo više od pola bočice od 250 ml. To znači da će mi bočica vjerojatno trajati oko 5 mjeseci, što je super, jer ovaj proizvod nije jeftin. Na Pixi web stranici Glow Tonic košta £18.00.

Za kraj, mislim da je ovaj sastojak zaista izvrstan i jedva čekam isprobati još proizvoda koji ga sadrže! Zaista ima jako puno dobrih strana!

ALI ne zaboravite koristiti SPF!

Izvori

Skinstore

Huffpost

Dermstore

Bona Fide Skincare

Fashion Magazine

The Klog

Stylecraze


I to je to za ovaj post! Koristite li proizvode s glikolnom kiselinom? Jeste li isprobali neki od Pixi proizvoda? O kojem biste sastojku voljeli čitati u sljedećem postu iz ove serije (sve koji su već napisani provjerite na tagu sastojci)?

Hvala na čitanju!

Vidimo se uskoro x

Pratite me na Bloglovin | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest